torstai 24. toukokuuta 2007

Onneksi vain yksi! Amerikantorakka!




Valokuvatorstain aiheena: yksi.

Klikkaa torakka suuremmaksi - omalla vastuulla! Vaikka olen hämiksenkestävä tämä otus sai viime viikolla aikaan muljauksia mahassa... Vai mitä tykkäätte seuraavasta tarinasta:

Olimme Espanjassa, tuttavien omistamassa asunnossa. Tulimme Suomesta yöllä, aamulla menin vessaan. Istuin pytyllä. - Rapiseeko täällä jotain... Vilkaisin sivulleni pesukoneen päälle... ei mitään, mutta rapinahan kuuluukin Leenan meikkipussista. Sehän liikkuu! Pysyin pytyllä, vaikka pitkät tuntosarvet nousivat pussista. Niitä jatkui ja jatkui... Odotin - enkä koskaan ennen ole nähnyt tällaista hyönteistä! Massivisen rauhallisena se tarkkaili minua pussin reunalta. Kun liikahdin, se vilahti pesukoneen ja pöytälevyn rakoon, minne se jähmettyi. Kutsuin Leenan katsomaan ja no, arvaatte loput. Kamat lähtivät WC:stä, ovenvälit tilkittiin pyyhkeillä.

Päivä puhuttiin, vessan ovea aukaistessa aina koputettiin. Huushollista löytyi kirjanen. "Bugs". - "Ai tämän takia tämä on täällä!" Kirja aukeni suoraan Amerikantorakan (Periplaneta americana) kohdalta.

Toinen aamu: Leena tapasi sen vessan lattialta. Nyt se pakeni pesupöydän alle, valehtelematta millin raosta.

Kolmas aamu: Leena löysi sen olohuoneen kivilattialta pyörimässä - selällään! Heikkous oli paljastanut, litteys kääntynyt kohtaloksi. Netistä löytyi myöhemmin keskustelu Miksi torakat kuolevat selälleen?. Toinen opetus: pyyhkeillä ei koloja torakalta tilkitä.

Panin litran muoviastian nurin sen päälle ja aloin kuvaustouhut. En uskaltanut kuitenkaan auttaa sitä oikein päin. Vähitellen torakka kävi tutuksi, ja sitä alkoi hiukan ihaillakin, sitkeää ja salamannopeaa roskisdyykkaria. Lopulta Leena hermostui ja jyssäytti vahvimmalla kengällään...

Elimme loppuloman odotuksessa: oliko tämä ainoa? Onko niitä sata? Tuhat? Ruuat menivät entistä tiukemmin pusseihin ja purnukoihin, leivänmurut pyyhittiin ja imuri suhahti käyntiin päivittäin. Olimme äkkiä siistimpiä kuin kotona ikinä! Mutta loppuloman saimme olla niiltä rauhassa. Se oli se tiedustelija, uuden elinpaikan etsiskelijä.

Pituutta oli viitisen senttiä, tuntosarvien kanssa yli kymmenen. Suomen torakat ovat useimmiten russakoita, yli puolta pienempiä. Amerikantorakkaa on kuulemma tavattu Suomestakin ravintoloista ja elintarvikeliikkeistä ja varastoista. Mutta ei kai kodeista! Kirjan mukaan amerikantorakka on kotoisin Afrikasta, varmaan nimensä se on saanut sen takia, että vain Ameriikassa kaikki on niin suurta.

sunnuntai 20. toukokuuta 2007

Aallonmurtajalla

Valokuvatorstai, tekstihaaste:

"Ja se, jolla ei enää ole uteliaisuutta eikä kunnianhimoa, hän voi huvitella salaperäisellä ja ylimyksellisellä tavalla: tarkkailla näkötornissa maaten tai aallonmurtajaan nojaten, kuinka liikkuvat ne, jotka lähtevät ja palaavat: ne, joilla on vielä voimaa tahtomiseen ja halua matkustaa tai rikastua."

(Charles Baudelaire: Pariisin ikävä 1869, suom. Väinö Kirstinä ja Eila Kostamo, Karisto 2000)





Kurkista myös runotorstain vastaavaan haastepostiini otsikollaKotini on laivani.

Kotini on laivani!

Matkalta palatessa vastaan Runotorstain 47. haasteeseen. Kyseessä on kuvahaaste. Jostain syystä en saa kuvaa linkitettyä tähän - Kuva löytyy alunperin täältä.




I


Jesus Avenidan kulmassa
ruosteinen purje nitisi tuulessa
ja Fernandez tarjoili tortillaa:

wonderful! beautiful!
wonderful! beautiful!

II

Palatessa katselen laivani ikkunoista
sisään, kurkistelen tuulessa
kulkevaan talooni, kuuntelen
kielen suhinaa:

Kotini on laivani

tiistai 8. toukokuuta 2007

Lomalla!


Tutut ja tuntemattomat - tänään lähden lomalle. Totta kai maltan kiertää - nettikahvilat. Torien vilinässä, ei kahvilan hiljaisessa pimeässä.


Märkien tuomien alta
palmujen suojaan, varjoon

Palatessa tulen kesään, kesään


lauantai 5. toukokuuta 2007

Huutaa tyhjää

Runo- ja valokuvatorstai: tyhjä. Etsin näkökulmaa tyhjyyteen tykin nokasta; yritin olla fiksu. Mutta huomio kiintyi laipan linnunkakkaan. Ja päässä alkoi soida renkutus, josta yritän päästä irti lähettämällä sen tänne.





Pissapoika huutaa
joskus tyhjää Picassossa

Tykin piipun nokassa
linnunkakka loistaa Parolassa


Merimetso Smolnassa
paistaa särkeä

Tahra hallituksen
ohjelmassa lienee tärkeä